Magnetoterapia este una dintre cele mai vechi metode de tratament care a fost utilizată în Asia mică, Egiptul antic și în China antică, pe atunci era folosit un anumit tip de minereu- magnetitul.
Magnetoterapia este un tratament natural și ușor de suportat de către organism. Această terapie se bazează pe acțiunea directă asupra țesuturilor a unui câmp magnetic pulsatil(CMP). Este cunoscut faptul că acest CMP acționează la nivel celular, activând producerea enzimelor, proceselor metabolice, având și un rol important în funcționarea membranei celulare.
Acțiunea CMP asupra organismului duce la îmbunătățirea respirației celulare , acest câmp acționând în mod benefic asupra sistemului imunitar al pacientului, facilitând vasodilatarea arteriolelor și capilarelor și diminuând coagulabilitatea sângelui.
De asemenea, CMP îmbunătățește capacitatea creierului de a transporta oxigenul, ameliorând micro circulația sangvină și procesele neurologice reduce anxietatea.
Studiile recente susțin că terapia efectuată prin intermediul câmpului electromagnetic pulsatil este de până la 100 ori mai eficientă decât aplicarea câmpului magnetic static. Acesta este și motivul pentru care puls- magnetoterapia devine în ziua de azi una dintre cele mai răspândite metode de fizioterapie.
Metoda este foarte bine tolerată de către pacienți și nu are contraindicații, printre acestea numărându-se doar situațiile în care în corpul persoanelor tratate există implantate dispozitive metalice.(tije metalice, proteze metalice sau dispozitive stimulatoare cardiace…)
Avantajele și beneficiile Magnetoterapiei:
- Efect analgezic care constă în calmarea sau eliminarea durerilor cronice.
- Efect antiedematos-acest efect este foarte important prin faptul că, eliminând apa stagnantă din țesuturi, permite reluarea fluxului sangvin normal în zonele suferinde, fapt care mărește aportul de oxigen și de substanțe hrănitoare, contribuind astfel și la înlăturarea substanțelor toxice.
- Efect antiinflamator, va determina diminuarea sau eliminarea substanțelor proinflamatoare încât inflamația va dispărea mult mai rapid.
- Efect trofic(prin stimularea metabolismului celular, va fi accelerat procesul de însănătoșire și regenerare)
- Efect miorelaxant și spasmolitic– inflamația și efectele acesteia care constau în declanșarea durerii, a contracturilor musculare antalgice este diminuată, contribuind astfel la refacerea zonelor afectate
- Efect vazodilatator, adică de creștere a diametrului vaselor mici, ceea ce are ca efect mărirea debitului sangvin.
Afecțiuni tratate:
- Durerea cronică
- Osteoartrita
- Artrita reumatoidă
- Vindecarea rănilor
- Fracturi și leziuni osoase
- Fibromialgie
- Insomnie
- Afecțiuni circulatorii
- Stres și anxietate
- Migrene