Orice tulburare a receptorilor sistemului nervos central și periferic poate determina pierderea controlului echilibrului iar în consecință apar tensiuni musculare ce duc la schimbarea posturii și biomecanicii corporale.
Când acest sistem este afectat din cauza durerii, a traumelor, stresului, ocluzii greșite, disfuncții vizuale și auditive, apar răspunsuri musculare cu rol defensiv prin care organismul compensează dezechilibrele apărute. Analiza posturală este constituită din 4 etape de bază:
- examenul obiectiv, bazat pe observarea atitudinii posturale a pacientului în cele trei zone importante de referință.
- examenul baropodometric instrumental permite, printr-o platformă senzorizală, evaluarea cantitativă a dezechilibrelor în distribuția sarcinii pe cele două membre inferioare. atât în static, cât și în dinamică;
- examenul instrumental posturografic care permite identificarea, in timp real, a schimbării centrului de greutate corporala și urmarirea oscilațiilor acestuia, în funcție de receptorii posturali implicați, cu menținerea poziției ortostatice;
- examinarea tonusului postural, a receptorilor vestibulari, oculari, ocluzali si podalici prin teste specifice.
Pe baza rezultatelor obținute, putem avea o viziune globală asupra cauzei care a dus la formarea unei posturi vicioase și astfel se poate stabili care este prioritatea în jurul căreia se va realiza planul de tratament.
- identificarea cauzei sau cauzelor care au dus la o postură deficitară;
- depistarea precoce a eventualelor deficiențe/deviații ale coloanei vertebrale, membrelor inferioare, etc.
- aplicarea de talonete proprioceptive, sportive, de corecție personalizate
- stabilirea unui program de recuperare individulizat
- posturologie funcțională (dispozitive echilibriodontice, talonete proprioceptive, etc.)
Reechilibrare posturală
Scopul tehnicilor și metodelor de reechilibrare posturală este atingerea unui nou echilibru în funcție de condiția fizică, metabolică și psiho-emoțională a fiecărui pacient. La nivel posturologic, terapia modifică schema corporală la nivelul sistemului nervos central prin reechilibrarea tonusului muscular.
Tehnicile folosite implică terapie manuală (mobilizări și manipulări osteopatice, tehnici de detensionare musculară și fascială, terapia punctelor dureroase, influențarea țesutului fascial cu ajutorul instrumentelor IASTM), kinetoterapie posturală, utilizarea body balance bench, stretching și reeducarea respirației etc.
Posturologie funcțională
Posturologia este o știință care studiază relația dintre postura corpului și patologiile dureroase: adică acele afecțiuni fizice care exprimă disconfort psihologic. Mai exact, posturologia clinică studiază sistemul tonic postural (STP) al pacientului prin teste neurofiziologice.
Sistemul tonic postural are funcția de a ne menține poziția verticală și de a ne păstra echilibrul, atât static, cât și dinamic, prin adaptarea la schimbările continue de mediu. Mai precis, diferiții receptori care alcătuiesc STP au sarcina de a: păstra poziția verticală, lupta împotriva gravitației, se opune forțelor externe și asigura echilibrul atunci când stai nemișcat sau în mișcare.
Receptorii care alcătuiesc STP sunt:
- ochii (receptor vizual)
- aparatul stomatognatic (ATM, poziția limbii, forma boltei palatine)
- urechea internă (sistemul vestibular)
- piciorul (suport plantar)
- propriocepția (catene miofasciale și musculare,etc).
Abordarea constă în luarea în considerare a situației generale a STP pentru a restabili armonia posturală.
În ajutorul terapiei pentru redobândirea posturii corecte, se pot folosi dispozitive precum: aparate echiliobriodontice (activator bucal), talonete proprioceptive și banca posturală (body balance bench).
Activatoarele orale sunt folosite în scop terapeutic, și datorită formei și consistenței acestora, ajută la redobândirea funcției normale a ATM cu numeroase beneficii atât la nivel estetic cât și postural.
Structura dispozitivului a fost studiată în așa fel încât să ghideze limba într-o poziție corectă la nivelul boltei palatine, să favorizeze respirația nazală, relaxează mușchii oro-faciali, întinde musculatura feței, armonizează fonația, ajută la masticație, limitează contactul dentar. etc.
Talonetele proprioceptive
Talonetele proprioceptive sunt un tip de talonete fabricate dintr-o combinație de material textil și silicon, ceea ce le face foarte confortabile și ușor de purtat.
Acestea nu forțează poziția piciorului în încălțăminte ci efectul lor este de a stimula musculatura și receptorii de la nivelul tălpii, “punând la treabă” SNC și periferic astfel încât să obținem rezultatele dorite în mod natural.
Datorită celor 8 zone diferite de stimulare prin care acestea acționează, în urma analizei posturale se obține o configurare personalizată pentru fiecare pacient în parte, oferă feedback în timp real și acestea se pot adapta nevoilor acestuia.
Scopul utilizării talonetelor proprioceptive:
- Stimularea recreeri tuturor arcurilor plantare în vederea îmbunătățirii posturii.
- Corectarea poziției oaselor gleznei și a tălpii.
- Corectarea poziției piciorului în timpul mersului.
- Stimularea tuturor mușchilor din zona plantară dar și a lanțurilor musculare din restul corpului.
- Stimularea vascularizației sangvine la nivelul piciorului.
- Distribuirea greutății corporale în mod echilibrat pe suprafata piciorului atât în statică cât și în dinamică.
- Ajută la relaxarea musculaturii și eliminarea senzației de picioare grele/obosite.
Body Balance Bench
Banca posturală este capabilă să reechilibreze posturat, acționând asupra lanțurilor miofasciale. Prin alungirea globală decompensată a mușchilor restabilește libertatea și bunăstarea întregului corp.
BBB îmbunătățește postura și condiția fizică, datorită acțiunii sale asupra rigidității mușchilor și articulațiilor. Fiecare autopostură și exercițiu efectuat pe BBB, precum și fiecare tehnică efectuată de către un specialist implică întotdeauna Diafragma.
Din acest motiv, numeroasele posturi fară compensări, posibile pe BBB, sunt capabile să acționeze și indirect, cu succes, asupra următoarelor probleme: cefalee,migrenă, durere și artroză cervicală, sindromul de canal carpian, periartrita scapulo-humerală,dureri de spate, lombosciatica, artroza coloanei vertebrale, protuzii / hernii de disc, blocaje și dificultăți de respirație, osteoartrita șoldului, osteoartrita genunchiului, hallux valgus, furnicături, parestezii, stază venoasă și limfatică.
În plus, cu ajutorul BBB este posibil să acționezi asupra fiecărui sistem al organismului în funcție de postură: atm și diniți, ochii și funcția vizuală, structura pielii și cicatrici reactive, sistemul podologic etc.
De ce funcționează Body Balance Bench?
- Pentru că BBB reîntinde mușchii încordati sau retractați pe care niciodată nu au reușit să îi implice până acum.
- Pentru că de fiecare dată când se folosește BBB, corpul își asumă imediat o poziție și atitudine mai corectă;
- Pentru că prin slăbirea tensiunii musculare, articulațiile vor fi mai puțin blocate și, prin urmare, mai libere și mai funcționale.
- Pentru că prin slăbirea tensiunilor unor mușchi, va beneficia și circulația venoasă și limfatică.
- Pentru că acolo unde tensiunea musculară și durerile scad se instaurează o situație de armonie.